اساس پیشبینی ادارۀ اشتغال آمریکا، استخدام طراحان وب سایت تا سال 2030 بیش از 13 درصد رشد میکند که بیشتر از میانگین استخدام در مشاغل دیگر است.
ما هم برای اینکه این فرصت طلایی را از دست ندهید، یک مقالۀ جامع آماده کردیم تا به شما آموزش دهیم چگونه یک طراح وب حرفه ای شوید.
در این مقاله میخوانید:
یک طراح وب چه کاری انجام میدهد؟
طراحان وب سایت، سازندۀ یک سایت و مسئول نگهداری از آن هستند. آنها وظیفۀ توسعۀ وبسایت را بر عهده دارند و باید یک سایت جذاب با رابط کاربری (UI) مناسب طراحی کنند.
شاید تصور کنید که یک طراح وب در کل روز فقط مشغول کدنویسی است؛ اما اشتباه میکنید! چراکه ممکن است شخصی فریلنسر باشد و در طول روز، زمانی را به دریافت پروژههای جدید اختصاص دهد.
برنامۀ زیر نمونهبرنامهای است که یک طراح وب فریلنسر میتواند برای خودش داشته باشد:
- اول صبح: تنظیم قرارداد مشتریان جدید؛
- صبح تا ظهر: طراحی یک وایرفریم (وایر فریم نشان میدهد که چه عناصری روی صفحۀ اصلی و سایر صفحات وبسایت وجود خواهند داشت)
- بعد از ظهر: کدنویسی و انجام تستهای بین پلتفرمی.
از طرفی ممکن است که یک طراح وب در شرکتی مشغول به کار شود. در این صورت روز متفاوتی را نسبت به یک طراح وب فریلنسر میگذراند.
شما هم اگر قرار است شغل طراحی وبسایت را انتخاب کنید، باید با توجه به روحیه و ویژگیهای خودتان انتخاب کنید که یا فریلنسر باشید و زمان کارتان دست خودتان باشد یا اینکه یک کارمند تمام وقت باشید و در ساعات کاری مشخصی کار کنید.
چگونه طراح وب شویم؟
حالا که کمی با شیوۀ کار طراحان وب آشنا شدید، میخواهیم در 9 مرحله شما را با مسیر طراح وب شدن آشنا کنیم. اگر آماده هستید برویم سراغ مرحلۀ اول.
1. اصول طراحی را یاد بگیرید
اولین کاری که باید بهعنوان یک طراح وب انجام دهید، مطالعۀ اصول طراحی است. یک طراح سایت در هر قدم از طراحی وب از اصول طراحی کمک میگیرد؛ مثلا در زمان استفاده از رنگها، لازم است که روانشناسی رنگها را بلد باشید تا بتوانید توجه کاربران را بهخوبی جلب کنید.
حالا چگونه میتوان اصول طراحی را یاد گرفت؟ اصلا کار سختی نیست! تا دلتان بخواهد ویدیوهای آموزشی و کتاب در اینترنت هست که این اصول را به شما یاد میدهد. بهترین مرجع یادگیری هم مثل همیشه یوتیوب است.
اگر زبانتان خوب است، عبارت «web design theory course» را در گوگل و یوتیوب جستوجو کنید تا انواع و اقسام آموزشهای اصول طراحی وب را پیدا کنید. در دنیای وب فارسی هم آموزشهای خیلی خوبی داریم که میتوانید از آنها استفاده کنید. اگر هم به یادگیری حضوری علاقه دارید، کلاسهای مختلفی هستند که باز هم با یک جستوجو در اینترنت میتوانید آنها را پیدا کنید. معمولا برگزارکنندگان این دورهها در پایان آن دوره مدرک هم ارائه میکنند که میتوانید از آن مدرک برای ارتقای رزومۀ خود استفاده کنید.
ناگفته نماند که ما هم در وبلاگ وبزی دربارۀ اصول طراحی وب مطالب معتبر و جذابی منتشر میکنیم. مثلا بهتازگی مقالۀ «11 اصل مهم برای طراحی یک وب سایت مدرن» را آماده کردهایم که پیشنهاد میکنیم حتما آن را مطالعه کنید.
2. با زبانهای اصلی برنامهنویسی آشنا شوید
درست است که این روزها سایتسازهایی مثل وبزی آمدهاند و شما را از یادگیری برنامهنویسی بینیاز کردهاند؛ اما اگر میخواهید یک طراح وب حرفهای شوید، باید با زبانهای برنامهنویسی بهطور کامل آشنا باشید. در دنیای طراحی وب سه زبان اصلی وجود دارد که لازم است آنها را یاد بگیرید:
- HTML: ساختار یک صفحۀ وب را تشکیل میدهد؛
- CSS: استایل و تمامی اجزای یک صفحۀ وب مشخص میکند؛
- JavaScript: به وبسایت شما جان میدهد و کمک میکند تا با کاربران خود تعامل داشته باشید.
برای یادگیری زبانهای برنامهنویسی منابع زیادی وجود دارد. در واقع در همان وبسایتها و پلتفرمهایی که اصول طراحی را یاد میگیرید، اغلب آموزش زبانهای برنامهنویسی هم دیده میشود.
3. مهارتهای خود را ارتقا دهید
بهطور کلی مهارتهایی که شما بهعنوان یک طراح وبسایت باید یاد بگیرید به دو دسته تقسیم می شود: مهارتهای سخت و مهارتهای نرم.
مهارتهای سخت مهارتهایی هستند که لازم است برای طراحی یک وبسایت جذاب آنها را بلد باشید؛ مثل:
- اصول طراحی وب؛
- UX research؛
- طراحی بصری (UI)؛
- طراحی تعاملی؛
- وایرفریمینگ؛
- نمونهسازی (Prototyping)؛
- HTML و CSS؛
- تست A/B؛
- بهینهسازی وبسایت برای موتورهای جستجو (SEO)؛
- آشنایی با ابزارها، قالبها و پلاگینهای پلتفرمهای مختلف.
مهارتهای نرم، مهارتهای مدیریتی و حرفهای هستند که هرچقدر بیشتر آنها را تقویت کنید، موفقتر خواهید بود؛ مثل:
- ارتباطات مؤثر؛
- مذاکره؛
- گوشدادن فعال؛
- همدلی و همکاری؛
- مهارتهای فروش؛
- مدیریت پروژه و مدیریت زمان؛
- مدیریت ارتباط با مشتری؛
- حسابداری.
نکتۀ مهم: ما در این بخش فقط به چند مهارت خاص اشاره کردیم که اگر آنها را بلد باشید، شخصیت کاری حرفهایتری هم خواهید داشت؛ اما اینکه شما به چه مهارتهایی نیاز دارید، کاملا بستگی به جایگاهتان دارد. مثلا اگر یک طراح فریلنسر هستید، لازم است مهارت مدیریت ارتباط با مشتریان را یاد بگیرید. یا اینکه اگر در یک شرکت بهصورت تماموقت کار میکنید، یادگیری مهارتهایی مثل همکاری و ارتباطات مؤثر برای شما بهتر است.
برای پیداکردن منابع یادگیری مهارتهای نرم کافیست یک جستوجوی ساده در اینترنت داشته باشید تا هم کتابهای خوب را در این حوزه پیدا کنید و هم اینکه با وبسایتهای آموزشی مختلفی آشنا شوید.
4. یک جعبهابزار بسازید
حتما تا به حال شکل و شمایل جعبهابزار را دیدهاید. انواع پیچگوشتیها و آچارها با نظم و ترتیب خاصی کنار هم چیده شدهاند. شما هم برای طراحی وب به چنین جعبهابزاری نیاز دارید؛ اما جعبهابزاری که در آن ابزارهای طراحی وب دیده میشود. برای پُرکردن آن هم باید ابزاری را پیدا کنید که کارآمد باشد.
بعد از اینکه جعبهابزارتان را با ابزارهای طراحی وب پُر کردید، بهتر است ابزارهای دیگری را هم اضافه کنید که به شما در خلق یک وب سایت فوقالعاده کمک میکند؛ مثل:
- UX research؛
- پرسونای کاربر؛
- نقشههای سایت (Sitemaps)؛
- وایرفریمینگ؛
- نمونهسازی (Prototyping)؛
- آزمایشکردن (Testing).
همچنین به ابزارهایی که مهارتهای نرم شما را تقویت میکنند توجه کنید؛ مثل نرمافزارهای CRM که به تعاملات بهتر شما با مشتریان کمک میکند.
5. مسیر شغلی خود را مشخص کنید
وقتی که یک مسیر مشخص شغلی برای خودتان انتخاب کنید، پیداکردن مشتری و کسب درآمدهای چندین میلیونی برایتان راحتتر خواهد بود. در دنیای طراحی وب چهار مسیر رایجِ شغلی وجود دارد که بهتر است با توجه به علایق و توانمندیهای خود یکی از آنها را انتخاب کنید:
- طراحان گرافیک در زمینۀ برندسازی، طراحی لوگو، طراحی اقلام بازاریابی (مثل کارت ویزیت) و طراحی راهنمای سبکهای طراحی (style guides) یک سازمان فعالیت میکنند.
- طراحان UX از اطلاعات بهدستآمده از تحقیقات و آزمایشهای انجامشده روی کاربران برای ترسیم نقشۀ سفر کاربر (user journeys)، توسعۀ پرسونای کاربران، طراحی بهینۀ وایرفریم، طراحی رابطهای بصری و ایجاد نمونههای اولیۀ وبسایتها و اپلیکیشنها استفاده میکنند.
- طراحان تعاملی (Interaction designers) با تحقیق به دنبال پاسخ این سؤال هستند که چگونه کاربران با وبسایتها درگیر میشوند تا در نهایت بتوانند تجربیات تعاملی مفید و دلپذیری را در یک وبسایت ایجاد کنند.
- برنامهنویسهای فرانتاِند (front-end) تمایل دارند روی وبسایتهای پیچیدهتری کار کنند که نیاز به طراحی و کدنویسی سفارشی دارد. آنها میتوانند یک موضوع را درک کرده و آن را به شکل یک طراحی بصری (Visual Design) به شما تحویل دهند. در ادامه هم با برنامهنویسی به آن طرح بصری جان میدهند.
راه دیگری که برای تعیین مسیر شغلی خود دارید، انتخاب بخش کوچک و محدودی از بازار طراحی وب است. سؤالهای زیر به شما در انتخاب یک بازار مشخص کمک میکند:
- در چه صنعتی میخواهید فعالیت کنید؟
- علاقه دارید در یک کسبوکار B2B حضور داشته باشید یا B2C؟
- همکاری با شرکتهای بزرگ برای شما جذابتر است یا کسبوکارهای کوچک؟
- به کدام پلتفرم طراحی وب علاقۀ بیشتری دارید؟
طراحی چه نوع وبسایتی برای شما جذابتر است؟ (مثلا طراحی فروشگاه اینترنتی یا وبسایت شخصی؟)
نکتۀ مهم: مسیر شغلی در طراحی وب چیزی نیست که بتوانید در یک شب و یک لحظۀ تعیین کنید. در واقع این موضوع در طول زمان برایتان شفافتر میشود و حتی ممکن است در میانۀ راه مسیرتان متفاوت شود. اغلبِ طراحان وب مسیر شغلی و تخصصی خود را بین آنچه در آن خوب هستند، آنچه علاقه دارند و آنچه تقاضای زیادی دارد انتخاب میکنند.
6. یک وبسایت برای خودتان داشته باشید
قطعا میدانید که برای همکاری شرکتهای مختلف یا جذب مشتریهای جدید باید تواناییهای خود را اثبات کنید. از آنجایی که شما یک طراح وب هستید، پس اول از همه باید برای خودتان یک وبسایت داشته باشید تا بتوانید توجه کارفرمایان و مشتریان را جلب کنید.
وبسایتی که برای خودتان طراحی میکنید باید سطح مهارتهای شما را به کارفرما نشان دهد؛ پس هر چه را که یاد گرفتهاید روی آن وبسایت اجرا کنید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را هم مطالعه نمایید: 12 سؤالی که باید قبل از شروع پروژه طراحی سایت از مشتری بپرسید
همچنین پیشنهاد میکنیم در طراحی وبسایت نمونهکارتان به نکات زیر توجه کنید:
- خلاق باشید و نمونهکارهایتان را در یک قالب منحصربهفرد که خودتان طراحی کردهاید نمایش دهید؛
- نمونهکارهای متنوعی از وبسایتهایی که طراحی کردهاید روی سایت خود داشته باشید و آنها را بر اساس نوع کسبوکار، صنعت و ... دستهبندی کنید؛
- به مشتریان و کارفرمایان آیندۀ خود بگویید که چه کسی هستید، چه مهارتهایی دارید و دوست دارید چگونه با آنها همکاری کنید؛
- مخاطبان را با طراحی منحصربهفرد وبسایت خود تحت تأثیر قرار دهید و از انواع ویژگیهایی که میتوانید برای وبسایت آنها ایجاد کنید، یک پیشنمایش ارائه دهید؛
- وبسایت خود را برای موتورهای جستجو (مثل گوگل) بهینه کنید تا افرادی که به دنبال یک طراح وب میگردند بتوانند شما را پیدا کنند.
پیشنهاد وبزی: برای آشنایی بیشتر با بهینهسازی وبسایت برای موتورهای جستوجو (SEO)، مقالۀ «سئو چیست؟» را مطالعه کنید.
7. آمادۀ استخدام شوید
حالا که وبسایت نمونهکارهایتان را راهاندازی کردهاید، وقت ارسال رزومه برای شرکتهایی است که به دنبال طراح وب میگردند. اما قبل از این کار، لازم است فهرستی از ویژگیهای شرکت و موقعیت شغلی مدنظرتان آماده کنید. اینطوری بهصورت هدفمند رزومه میفرستید.
پیشنهاد میکنیم در زمان جستوجوی شرکت و موقعیت شغلی دلخواهتان، سؤالهای زیر را در نظر داشته باشید:
- این موقعیت شغلی بهصورت دورکاری است یا حضوری و تماموقت؟
- پارهوقت است یا تماموقت؟
- این شرکت فقط در سطح کشور کار میکند یا بینالمللی است؟
- این موقعیت شغلی چه جایگاهی در سازمان دارد؟ (کارمند، مدیر میانی یا مدیر ارشد؟)
- قرارداد من دائمی است یا پروژهای و موقت؟
همچنین ممکن است بخواهید جستوجوی شغلیِ خود را بر اساس نوع نرمافزار طراحی، ساعات کاری، مسئولیتهای شغلی و ... محدود کنید.
8. شبکهسازی کنید
شبکهسازی از آن مهارتهای نرمی است که چه بخواهید طراح وب فریلنسر شوید و چه بخواهید طراح وب تمام وقت شوید، باید آن را تقویت کنید. داشتن این مهارت کمک میکند تا هم طراحان خلاقی برای همکاری پیدا کنید و هم اینکه در کنارتان، گروهی از متخصصان را برای مشورت و همفکری داشته باشید. کافیست در اطراف خود بهدنبال طراحان وبسایت بگردید یا اینکه گروههایشان در شبکههای اجتماعی را پیدا کنید و عضو شوید.
مثلا ممکن است یک گروه تلگرامی پیدا کنید که جمعی از طراحان وب مبتدی و حرفهای در آن حضور دارند. در این گروهها معمولا به سؤالهای افراد پاسخ داده میشود و شما هم بهخوبی میتوانید نکتههای جدیدی را یاد بگیرید.
اگر میخواهید در دلِ همین شبکهسازیها مهارتهای طراحی وب خود را نیز تقویت کنید، پیشنهاد ما حضور در سمینارها و وبینارهاست. برای این کار میتوانید به وبسایتهایی مثل ایسمینار و ایوند سر بزنید تا رویدادهای مربوط به طراحی وب را از دست ندهید.
در آخر این بخش باید تأکید کنیم که مهارت شبکهسازی فرصتهای فوقالعادهای در اختیارتان میگذارد؛ پس حتما آن را ارتقا دهید!
9. محتوا تولید کنید
در آخرین گام، باید کمی بازاریابی انجام دهید. پیشنهاد ما این است که برای بازاریابی کارتان بهسراغ تولید محتوا بروید. علاوه بر تولید محتوا در وبسایت، لازم است تولید محتوا در شبکههای اجتماعی را هم جدی بگیرید. تولید محتوا در شبکههای اجتماعی به شما این امکان را میدهد که:
- نظر خود را بهعنوان یک متخصص دربارۀ آخرین اخبار و شیوۀهای طراحی وب ارائه کنید؛
- جامعهای از مخاطبان حول برندتان بسازید و خود را به عنوان یک مرجع معرفی کنید؛
- مشتریان یا کارفرمایان آینده را با خودتان آشنا کنید؛
- فالوورهای خود را افزایش دهید و شبکهسازی کنید.
بهطور کلی تولید محتوای مستمر و تعامل با دیگران در رسانههای اجتماعی کاری است که به رشد شما و افزایش درآمدتان کمک میکند. ضمن اینکه میتوانید لینک وبسایت خود را در تمام حسابهای خود در شبکههای اجتماعی ثبت کنید و آدرس حسابهای خود در شبکههای اجتماعی را در وبسایت نمونهکارهایتان اضافه کنید.
درآمد طراحی سایت چقدر است؟
حالا که یاد گرفتید چگونه یک طراح وب حرفهای شوید، میخواهیم کمی دربارۀ قسمت شیرین ماجرا یعنی درآمد طراحی سایت صحبت کنیم. همین اول کار باید بدانید که درآمد طراحان وب یکسان نیست و بسته به عوامل مختلف، درآمد متفاوتی هم دارند؛ اما بهطور کلی یک طراح سایت تا 30 میلیون تومان در ماه درآمد دارد؛ البته بیشتر از این هم میتواند داشته باشد!
برخی از طراحان وب میتوانند وبسایت شرکتهای بزرگ را طراحی و مدیریت کنند در حالی که برخی دیگر از طراحان بهسراغ طراحی وب کسبوکارهای کوچک میروند. این موضوع همراه با سطح تخصص فرد، جایگاه شغلی و موقعیت مکانی درآمد شما تأثیرگذار خواهد بود.
پیشنهاد وبزی: برای اینکه از بازار کار طراحی سایت در ایران و میزان درآمد آن بیشتر بدانید، پیشنهاد میکنیم مقالۀ «بازار کار و درآمد طراحی سایت در ایران چگونه است؟» را مطالعه کنید.
و در آخر: طراح وب بشوم یا نشوم؟
رسیدیم به آخر مقاله و پاسخ به یک سؤال مهم: طراح وب بشوم یا نشوم؟
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که شغل طراحی وب سایت یک شغل هیجانانگیز و پولساز است. بازار کار خوبی هم دارد و تا دلتان بخواهد موقعیت شغلی پیشروی شماست؛ اما در این مسیر نکاتی هم هست که باید به آنها توجه کنید. در مسیر طراح سایت شدن باید یکشبه پولدار شدن را فراموش کنید. درست است که درآمد طراحی سایت از برخی مشاغل دیگر بالاتر است؛ اما این شغل نیاز به تمرین، کارآموزی و یادگیری مداوم دارد و لازم است تجربۀ زیادی کسب کنید. در اول کارتان هرچقدر که انتظار مالی کمتری داشته باشید بهتر است. در واقع هدفتان در شروع مسیر باید کسب اعتبار و شناختهشدن در بازار باشد نه کسب درآمدهای آنچنانی. مطمئن باشید که وقتی کیفیت کارتان را روزبهروز بیشتر کنید، در این بازار سودآور بیشتر شناخته میشوید و موجی از پروژههای خوشقیمت بهسمت شما میآید.
نکتۀ آخر هم اینکه اگر میخواهید طراح وب شوید اما دانش برنامهنویسی ندارید، میتوانید از سایتساز وبزی استفاده کنید و به درآمدهای فوقالعادهای برسید. کار با وبزی بسیار راحت است و به کمک ابزارهای آن میتوانید در کمتر از 15 دقیقه وبسایت مدنظرتان طراحی کنید. ما در صفحۀ راهنمای سایتساز وبزی، نحوۀ شروع کار و طراحی وبسایت را به شما آموزش دادهایم.