Clicky

Sitemap چیست؟ (+ آموزش استفاده از نقشه سایت برای بهبود سئو)

Sitemap چیست

در دنیای پیچیدۀ سئو (SEO)، گاهی ساده‌ترین ابزارها بیشترین فایده را دارند؛ مثل Sitemap یا نقشه سایت. این ابزار ساده اما مؤثر، یکی از ابزارهای کم‌هزینه و پربازده برای افزایش بازدید وب‌سایت شما در جست‌وجوی ارگانیک است؛ به همین خاطر، ما در این مقاله می‌خواهیم شما را نقشه سایت یا سایت مپ آشنا کنیم و اهمیت و نحوه استفاده از آن در وب‌سایت‌های مختلف را بگوییم. پیشنهاد می‌کنیم تا پایان مقاله با آکادمی وبزی همراه باشید.


نقشه سایت (Sitemap) چیست؟

نقشه سایت (Sitemap) یک صفحه در وب‌سایت است که تمامی آدرس‌های URL آن وب‌سایت را فهرست می‌کند و اطلاعات زیادی دربارۀ لینک‌های URL ارائه می‌دهد؛ مثل اینکه چقدر به‌روزرسانی می‌شوند و چقدر برای موتورهای جست‌وجو اهمیت دارند.
نقشه سایت عمدتاً برای ربات‌های موتور جست‌وجو (Crawlers) طراحی شده است که به‌صورت خودکار، اینترنت را برای ایندکس کردن محتوای وب مرور می‌کنند؛ هرچند که اطلاعات سایت مپ می‌تواند مرجع مفیدی برای وب‌مسترها نیز باشد.

سایت مپ چیست


چرا سایت مپ مهم است؟

نقشه‌های سایت به موتورهای جست‌وجو اجازه می‌دهند که به‌سرعت و به‌راحتی محتوای وب‌سایت شما را کشف و ایندکس کنند و آن را در صفحات نتایج موتور جست‌وجو (SERP) نمایش دهند. این یک ویژگی بسیار مهم است؛ چون محتوایی که ایندکس نشده باشد، در SERP پیدا نمی‌شود و تقریباً بی‌ارزش است! در عین حال، قرار گرفتن در رتبه‌های اول SERP می‌تواند ترافیک ارگانیک ارزشمندی را به‌سمت وب‌سایت شما هدایت کند.
نقشه سایت تنها راه برای کشف محتوای یک سایت نیست؛ چراکه موتورهای جست‌وجو، لینک‌های خارجی از یک وب‌سایت به وب‌سایت دیگر و لینک‌های داخلی را بررسی می‌کنند. با این حال، Sitemap این فرایند را کارآمدتر می‌کند و به کشف محتوایی کمک می‌کند که ممکن است از طریق لینک‌های داخلی سخت‌تر پیدا شود.

 

پیشنهاد می‌کنیم مقالۀ «آموزش کامل ثبت وب‌سایت و فروشگاه اینترنتی در گوگل» را در آکادمی وبزی مطالعه کنید.


انواع مختلف نقشه‌های سایت

نقشه‌های سایت تصویری (Image Sitemaps)

نقشه‌ سایت تصویری آدرس‌های URL تصاویر موجود در وب‌سایت را فهرست می‌کند تا به موتورهای جست‌وجو در مرور و ایندکس کردن آن‌ها برای رتبه‌بندی در جست‌وجوی تصاویر کمک کند. ایندکس جامع تصاویر برای هر وب‌سایت و فروشگاهی بسیار مفید است؛ به‌ویژه برای صنایعی که مخاطبان هدف آن‌ها بیشتر جست‌وجوهای تصویری انجام می‌دهند؛ مثل مد، زیبایی و دکوراسیون منزل.


نقشه‌های سایت ویدیویی (Video Sitemaps)

نقشه سایت ویدیویی مشابه نقشه سایت تصویر است؛ اما به جای تصاویر، ویدیوها را فهرست می‌کند. نقشه سایت ویدیو فقط می‌تواند ویدیوهایی که در وب‌سایت شما میزبانی شده‌اند را فهرست کند؛ نه نه ویدیوهایی که از یک منبع ثالث مانند یوتیوب گرفته شده و در سایت شما قرار گرفته‌اند.


نقشه‌های سایت خبری (News Sitemaps)

نقشه سایت خبری، مقالات خبری را که نویسنده می‌خواهد به Google News  ارسال کند، فهرست می‌کند. این کار به موتورهای جست‌وجو کمک می‌کند که به‌سرعت به محتوای خبری دسترسی پیدا کنند و آن را سریع‌تر ایندکس کنند.


نقشه‌های سایت موبایلی (Mobile Sitemaps)

نقشه سایت موبایلی لینک‌هایی به نسخه‌های موبایلی محتوای وب‌سایت ارائه می‌دهد. اگر وب‌سایت شما نسخه‌های دسکتاپ و موبایل جداگانه‌ای دارد، این نقشه‌ها مفید هستند، اما گوگل اصلاً این تنظیمات را توصیه نمی‌کند! در واقع اگر وب‌سایت شما ریسپانسیو است و برای کاربران موبایل خوب کار می‌کند، نقشه سایت موبایل اضافی است و ممکن است ربات‌های گوگل را گیج کند.

انواع سایت مپ


مقایسه نقشه سایت HTML با XML

دو نوع قالب نقشه سایت برای وب سایت شما وجود دارد: نقشه سایت HTML و نقشه سایت XML. در این بخش، این دو قالب را باهم مقایسه می‌کنیم.


نقشه سایت HTML چیست؟

HTML sitemap صفحه‌ای در وب‌سایت شما با لینک‌هایی به تمام محتوای آن است. به آن نقشه سایت HTML می‌گویند؛ چون محتوا از طریق HTML (زبان نشانه‌گذاری ابرمتن) صفحه ارائه می‌شود. نقشه‌های سایت HTML برای کمک به کاربران در پیدا کردن محتوا طراحی شده‌اند و هیچ مزیت سئویی ندارند و نباید به جای نقشه سایت XML استفاده شوند.


نقشه سایت XML چیست؟

نقشه سایت XML فایلی در وب‌سایت شما است که با استفاده از یک نوع کد به نام زبان نشانه‌گذاری قابل توسعه (XML) ساخته شده است. این نوع نقشه سایت برای ربات‌های موتور جست‌وجو طراحی شده است، نه کاربران. 


HTML یا XML؟ کدام را استفاده کنیم؟

همۀ وب‌سایت‌ها باید از نقشه سایت XML برای کمک به موتورهای جست‌وجو در مرور و ایندکس کردن محتوا استفاده کنند. ممکن است بخواهید از نقشه سایت HTML برای کمک به کاربران استفاده کنید؛ اما این قالب هیچ مزیت سئویی ندارد و کاربران به احتمال زیاد از نقشه سایت در وب‌سایت‌های مدرن استفاده نمی‌کنند. در واقع نقشه سایت HTML نباید به‌جای نقشه سایت XML برای اهداف سئو استفاده شود.

نقشه سایت XML

 

پیشنهاد می‌کنیم مقالۀ «نحوه ایندکس کردن سایت در گوگل» را در آکادمی وبزی مطالعه کنید.


نکاتی برای ساخت نقشه‌های سایت

نقشه سایت خود را برای موتورهای جست‌وجو ارسال کنید

نقشه سایت خود را به گوگل و بینگ ارسال کنید. ربات‌های وب می‌توانند نقشه سایت شما را حتی اگر ارسال نکنید پیدا کنند، اما بهتر است کار را برای آن‌ها آسان کنید تا نقشه سایت شما را به طور منظم مرور کنند. 

 

فقط آدرس‌های URL مرتبط را فهرست کنید

نقشه سایت شما نیازی به فهرست کردن تمام صفحات وب‌سایت ندارد. به جای آن، فقط باید شامل صفحاتی باشد که می‌خواهید توسط موتورهای جست‌وجو ایندکس شوند. 


اطلاعات مرتبط را درج کنید

یک نقشه سایت خوب به صفحات مهم سایت شما لینک می‌دهد؛ اما یک نقشه سایت عالی شامل اطلاعات بیشتری دربارۀ آن صفحات است. این اطلاعات اضافی شامل زمان آخرین به‌روزرسانی URL، نظم و ترتیب در به‌روزرسانی آن و برچسب‌های تصویر است.


نقشه سایت خود را به صورت گروهی سازماندهی کنید

نقشه سایت خود را به‌صورت منطقی و سلسله‌مراتبی ساختار دهید و محتوای مشابه را مانند صفحات محصول، پست‌های بلاگ و صفحات خدمات گروه‌بندی کنید. به این صورت، کارِ موتورهای جست‌وجو مانند گوگل و بینگ را آسان‌تر می‌کنید تا محتوای شما را مرور و ایندکس کنند.


نکتۀ آخر: چند نقشه سایت باید داشته باشم؟

در این مقاله، به شما گفتیم که نقشه سایت یا Sitemap چیست، چه کاربردی دارد و چگونه می‌توانید با استفاده از نقشه سایت، سئوی وب‌سایت خود را ارتقا دهید. نکته‌ای که باید در پایان به آن اشاره کنیم این است که چند نقشه سایت باید داشته باشید.
اغلب اوقات صحبت از «نقشه سایت» می‌شود، در حالی که اکثر سایت‌ها چندین نقشه سایت دارند و ممکن است برای انواع مختلف محتوا باشد؛ مثل یک نقشه سایت برای بلاگ، یکی برای صفحات محصول و ….
اگر چندین نقشه سایت دارید، فقط باید یک فایل ایندکس نقشه سایت داشته باشید. این فایل یکی نقشه‌های سایت است که به‌جای لینک به آدرس‌های URL تکی، به فایل نقشه‌های سایت لینک می‌دهد.

ایندکس شدن نقشه سایت


پرسش‌های متداول دربارۀ نقشه سایت

چگونه یک نقشه سایت ایجاد کنیم؟

بسیاری از سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) به‌طور خودکار یک نقشه سایت برای وب‌سایت شما ایجاد می‌کنند. 


رایج‌ترین قالب برای نقشه‌های سایت چیست؟

XML و HTML رایج‌ترین قالب‌ها برای نقشه‌های سایت هستند؛ هرچند نقشه‌های سایت HTML نسبت به گذشته محبوبیت کمتری دارد و دیگر مزیتی از بابت سئو ندارند.


چگونه نقشه سایت خود را به گوگل ارسال کنیم؟

شما می‌توانید یک حساب کاربری در Google Search Console بسازید و پس از انجام این کار، به بخش Sitemaps بروید. در آنجا لینک نقشه سایت خود را قرار دهید تا گوگل از این به بعد لینک‌های وب‌سایت شما را نیز ایندکس کند.

۳
از ۵
۲ مشارکت کننده

برای ساخت سایت خودتان آماده اید؟

رایگان شروع کنید